Nieuwe NS-cao:
vul de enquête in!

Nog twee maandjes en dan is het weer zover. Dan starten de onderhandelingen

over een nieuwe cao bij NS. Maar eerst wil de FNV van de leden horen wat zij willen.

De vertegenwoordigers van de verschillende vakbonden en NS hebben al wat verkennende gesprekken achter de rug – waar willen we naartoe, waar liggen de overeenkomsten in onze opvattingen en waar de verschillen? – maar op donderdag 13 februari gaan de onderhandelingen écht van start. Op 9 april, of uiterlijk 23 april willen de partijen er uit zijn.

FNV Spoor gebruikt de tijd tot een paar weken voor de start van het overleg met het inventariseren van de wensen van de leden en te komen tot een lijst met voorstellen. Daarvoor is op de website van de bond een speciale cao-enquête geopend die nog de komende weken kan worden ingevuld. De input zal in de cao-commissie worden besproken en verwerkt tot een zogenoemde “aanbiedingsbrief” die na 12 januari zal worden opgesteld.

Arbeidsvoorwaardenbeleid

NS-machinist en FNV-kaderlid Ron Christiaanse is voorzitter van de cao-commissie van de bond. Hij kan uiteraard nog niet aangeven wat de precieze voorstellen van de bond zullen worden. ‘Maar ga er maar vanuit’, zegt hij, ‘dat we in de buurt blijven van het algemene arbeidsvoorwaardenbeleid van de FNV: 5 procent meer loon, duurzame inzetbaarheid zoals voor zware beroepen, goede pensioenafspraken en afspraken om voor de AOW-leeftijd eerder te kunnen stoppen. Dat soort zaken. Al met al kan het nog best spannend worden, want er liggen ook enkele heikele punten op tafel. Rond Instandhouding bijvoorbeeld Tijdens de vorige cao-onderhandelingen zette NS stevig in om de afspraken van deze medewerkers door “te harmoniseren” stevig naar beneden bij te stellen. Dat wisten wij toen tegen te houden. Of rond het sociaal plan dat opnieuw afgesproken moet worden. Tijdens de vorige cao-onderhandelingen gaf NS echter aan dat wanneer wij ook maar één punt wilden wijzigen, zij ook nog wel wat zaken in het sociaal plan wilde wijzigen. De kans dat NS nu het hele sociaal plan wil openbreken in niet ondenkbaar. Ook rond het pensioen en eerder stoppen met werken zijn er nog de nodige noten te kraken.’

Onderhandelingsdelegatie

Tijdens het cao-overleg zit eerste FNV Spoor-onderhandelaar Henri Janssen samen met drie kaderleden uit de cao-commissie aan de cao-tafel. Daarnaast is er een “ad hoc plaats” beschikbaar voor wanneer specifieke onderwerpen ter sprake komen die deskundigheid vereisen. ‘Dan zetten we daar een kaderlid neer dat op het betreffende gebied ervaring heeft en deskundig is en vanuit die expertise Henri aan tafel kan ondersteunen’, aldus Christiaanse.

Voorheen was Christiaanse ook zelf lid van de onderhandelingsdelegatie, maar nu niet meer. ‘We hebben gekozen voor verjonging’, legt hij uit. Hij zit als voorzitter van de cao-commissie in de “achterwacht”. Daar zitten behalve hij nog eens tien andere op verschillende punten deskundige kaderleden in, samen met Janssens collega FNV-bestuurder Roos Rahimi. In totaal komt de cao-commissie hiermee op veertien kaderleden en twee bestuurders.

‘Ook de rest van de commissie hebben we voor een deel verjongd’, vertelt de voorzitter. ‘De commissie is bovendien breed onderlegd omdat een grote verscheidenheid aan functies er in is vertegenwoordigd. Zo kunnen we wanneer dat nodig is meepraten over álle onderwerpen die aan de cao-tafel ter sprake komen.’

Vul ook de cao-enquête in en laat horen wat jouw wensen zijn! Scan de QR-code, of surf naar www.fnv.nl/spoor of direct naar https://nl.surveymonkey.com/r/ns-cao.