Gevaarlijk beroep

Machinist is in Thailand een gevaarlijk beroep. Niet alleen vanwege de ligging van de rails, zoals hier op de foto strak tegen de bergen langs de beroemde River Kwai. Of omdat ten zuiden van Bangkok bewoners een markt hebben gebouwd dwars over een spoorlijn waarover acht keer per dag een trein rijdt. De verkopers hebben dan drie minuten om al hun spullen weg te halen. Onlangs ging dat weer eens gruwelijk mis.

Ook het materieel speelt een rol. Zoals in de treinontsporing bij de stad Hua Hin in 2009 waarbij zeven mensen om het leven kwamen. Belangrijkste oorzaak was de slechte onderhoudstoestand van de locomotief. En wat gebeurde? De rechter veroordeelde de treinmachinist vanwege het rijden met een onveilige trein tot het betalen van een

schadevergoeding aan de families van de getroffenen. Toen de Thaise spoorvakbond hiertegen protesteerde, kregen ook de leiders van de bond forse boetes opgelegd (maar liefst meer dan een half miljoen euro) en ontsloeg het Thaise spoorbedrijf diverse kaderleden van de bond.

FNV Spoor ondersteunt de internationale protestcampagne waarin de Thaise regering en de werkgever worden opgeroepen om de claims tegen de vakbond en haar leden te laten vallen en de achterstallige lonen alsnog te betalen.


Teken jij de petitie ook? Surf naar www.fnv.nl/spoor (zie het nieuwsbericht van 15-01-2019).