Leerbegeleider

Onbekend spoor

Op, om en aan het spoor werken veel meer mensen dan we denken, en velen van hen bekleden functies waarvan we het bestaan vaak niet eens kennen. FNV Spoor haalt onbekende spoorfuncties uit de anonimiteit. Aflevering 3: Raymond Ruttenberg, leerbegeleider.

Treinen rijden is een prachtig beroep. Maar het is ook leuk om soms even iets anders te doen. Collega’s wegwijs maken op nieuw materieel bijvoorbeeld. Dat vind ik zo’n krent in de pap van het machinistenvak. Ik vind het zelfs zó leuk om te doen, dat ik misschien ook wel docent had willen worden. Maar goed, dat kan ook dat een sleur worden. Dus ik houd het maar bij de combi.

Ik deed eerder al vrijwillig mee met de ERMTS-pilot, was ook al leerbegeleider bij de komst van de Flirt, en nu ben ik dat weer op de Sprinter Nieuwe Generatie. Die wordt in december opgenomen in de nieuwe dienstregeling, en dan moet al het rijdend personeel de kennismaking achter de rug hebben. Voor machinisten is dit een opleiding van drie dagen, voor conducteurs een halve dag. Per keer begeleid ik vier mensen. In totaal draait het om duizenden mensen. Die begeleid ik natuurlijk niet allemaal alleen. NS heeft daarom meer dan dertig leerbegeleiders en de trainingen worden verspreid door het land gegeven.’