Veilig werken

Veiligheid. We hebben er allemaal mee te maken. In ons privéleven, maar ook op het werk. Zeker in een sector als het openbaar vervoer en in het bijzonder op en rond het spoor. Spoormensen hebben dagelijks te maken met arbeids-, sociale- en spoorwegveiligheid. Maar ook met een veilige werkomgeving waarin je als medewerker vrij bent om zaken te bespreken.

FNV Spoor probeert al geruime tijd het veilig lopen langs sporen en het oversteken daarvan onder de aandacht te brengen. Het treinverkeer wordt namelijk steeds drukker en daarmee het gevaar steeds groter. Gelukkig had de veiligheidstak QHSE (Quality, Health, Safety, Environment) van NS na vragen van FNV Spoor toegezegd vóór 1 oktober jongstleden de sporen in kaart te brengen waar treinen staan opgesteld en welke risico’s en veilige looproutes daar zijn. FNV Spoor vindt dit een stap voorwaarts op de veiligheidsladder. Maar dit is pas een begin.

Om te komen tot meer veiligheid is het belangrijk dit onderwerp op de agenda te zetten – zoals bij werkoverleg – en te houden. Hoe veilig voel jij je om dit te doen? Wat doe jij om jouw eigen veiligheid en die van je collega’s naar een hoger niveau te tillen? Hoe maak je veiligheid bespreekbaar en verander je gedrag? Niet door fouten te bestraffen, maar er juist van te leren. En ook niet door eigen schuld dikke bult te roepen. Veiligheid is onderdeel van het vakmanschap van spoormedewerkers. Dat betekent op de hoogte zijn van de risico’s in je functie en alle onveilige situaties (dus ook geweld!) melden. Veilig werken begint al met al bij jezelf.


Ron Christiaanse,

voorzitter van de Bedrijfsafdeling NS van FNV Spoor

Friendly visitor while diving