Einzelgängers

Tegen de trend in boeken we bij FNV Spoor nog altijd ledenwinst. Een kleine winst weliswaar, maar het is toch een goed teken. Het vakbondswerk dat we verzetten wordt kennelijk gewaardeerd. Ik denk dat dit vooral te danken is aan onze kaderleden. Vakbondswerk is immers kaderwerk. Daarom mijn advies aan de bond: blijf investeren in je kaderleden en vooral onze waardevolle clp’ers! (tekst gaat verder onder de foto)

Toch zit iets me niet lekker. De bond zou nóg meer leden moeten hebben. Gewoon omdat het nodig is. Desnoods word je alleen maar lid vanuit een sociaal gevoel. Dit laatste zien we tegenwoordig helaas nog maar zelden. Het lijkt wel of we allemaal steeds meer einzelgängers worden.

Ik kom de laatste tijd steeds vaker spoormensen tegen die op hun werk in de problemen zijn geraakt, daarom gaan bellen met onze kaderleden, maar zelf géén vakbondslid (meer) zijn. Net zoals in tijden van oorlog de kerken weer volstromen, weten velen als het fout gaat ook de bond weer te vinden. Maar gaat het een jaar later beter, dan schrijven ze zich net zo gemakkelijk weer uit. En kom alsjeblieft niet met het verhaal dat het vakbondslidmaatschap zo duur zou zijn. Nog geen tien euro euro per maand; het is te triest om het daar over te hebben.

Ik kan de mentaliteit van mensen niet veranderen. Ik hoop alleen dat ze goed nadenken over hun eigen doen en laten en dat aan zichzelf kunnen verantwoorden. Voor het overige is het misschien een idee om een oud plan voor het verhogen van de organisatiegraad uit de kast te halen: twee aparte cao’s voor vakbondsleden en niet-vakbondsleden. Dat bevordert ook het denkproces over het nut van het vakbondslidmaatschap.


Fred van Oort,

voorzitter subsectorraad FNV Spoor en respectievelijk voorzitter en vice-voorzitter van de OR en Europese OR van Deutsche Bahn Cargo

Friendly visitor while diving