Demonstratie

Op de Dag van de Arbeid waren we met een flinke groep leden en kaderleden van FNV Spoor vertegenwoordigd in Den Haag. Om een gezamenlijk geluid te laten horen over spoorthema’s die wij belangrijk vinden en die we als bond met NS bespreken. We willen echter niet alleen door NS gehoord worden, maar óók dat de politiek naar ons luistert. Juist daarom heeft FNV Spoor meegedaan aan de 1 mei-viering.

Ik spreek bewust van viering. Veel mensen verwarren de 1 mei-manifestatie van de FNV namelijk nog wel eens met een demonstratie in de klassieke betekenis van het woord: een optocht van mensen die hun ongenoegen uiten. Maar een demonstratie kan je ook uitleggen in de betekenis van jezelf laten zien en van je laten horen: je presenteren dus. Dit laatste is precies wat we hebben gedaan. We hebben laten zien dat we graag gehoord willen worden. Dat we het belangrijk vinden om ons te verenigen. Dat we solidariteit hoog in het vaandel hebben staan. En dat wij vinden dat die solidariteit door het kabinet moet worden gevoed. Vandaar ook onze steunbetuiging in Den Haag aan de collega’s in het regionale bus- en treinvervoer, die op dat moment in staking waren. Voor hen geldt precies hetzelfde als voor de spoormedewerkers: óók de politiek is verantwoordelijk voor de problemen die zijn ontstaan in het personenvervoer.

Ik vind het belangrijk dat werknemers zich verenigen. Maar nog belangrijker is het dat zij dit zelf ook beseffen. De Dag van de Arbeid is een prima gelegenheid om dit besef te laten groeien. Ik hoop dat wij als FNV Spoor dit ook duidelijk hebben laten zien. Hoe meer mensen we op de been krijgen, hoe luider onze stem en des te beter worden we gehoord. Want gehoord worden, dat willen we toch allemaal?


Christa Burger,

bestuurder FNV Spoor.

Friendly visitor while diving